Masini pentru transplantat arbori

Disponibile ca masini de sine statatoare sau ca atasamente pentru utilaje purtatoare (tractoare, incarcatoare frontale, excavatoare, roboti, skid steer, buldoexcavatoare etc.) permit transplantarea arborilor si arbustilor cu diametre pana la 32 cm sau diametru la partea superioara a balotului de pamant pana la 3,2 m.

Sunt disponibile doua sisteme de sapare, in functie de varianta constructiva, si anume: sistem de sapare cu lama semicirculara cu sistem de vibrare si sistem de sapare cu sape actionate independent. Fiecare din aceste sisteme de sapare se adreseaza unor anumite metode de conducere si formare a arborelui astfel:

  • sistemul cu lama semicirculara este dedicat lucrarilor de transplantare din pepiniere (silvice sau de arbori ornamentalui), acolo unde arborii sunt formati in acest scop si unde se doreste un utilaj, multifunctional, de mici dimensiuni care sa poata fi manevrat usor printre randuri;
  • sistemul cu sape independente este mai versatil si se adapteaza mai bine arborilor crescuti liber ajutand la pregatirea acestora pentru transplantare iar forma constructiva sapelor permite obtinerea unor profunzimi mai mari.

Variante constructive ale acestor utilaje permit montarea lor si pe camionete sau camioane iar pentru transportul arborilor pe distante mari se pot folosi containere adaptate la forma balotului.

Pot fi folosite atat pentru mutarea arborilor intre locatii cat si pentru transplantarea acestora in containere in vederea vazarii.

Masini pentru transplantat
Utilaje pentru transplantat